Jadransko more – veliko plavetnilo

Jadransko more – veliko plavetnilo

Ubrzo će vas preplaviti osjećaj duboke povezanosti s prirodom koja nas okružuje prati, a nakon toga uslijedit će osjećaji zahvalnosti i radosti.

Jadransko more smatra se jednim od najsigurnijih i najtoplijih mora na svijetu, ali osim toga, o njemu postoje i brojne druge zanimljive činjenice koje ćemo vam otkriti u nastavku teksta.

 

Plavo, puno života, bistro, toplo i sigurno…to su samo neki od pridjeva koji krase Jadransko more. Jednom kada isplovite na pučinu i zagledate se u njegovo prostranstvo, svakodnevne brige počet će lagano blijediti i osjećat ćete se kao mala kap u oceanu. Ubrzo će vas preplaviti osjećaj duboke povezanosti s prirodom koja nas okružuje prati, a nakon toga uslijedit će osjećaji zahvalnosti i radosti. Jadransko more smatra se jednim od najsigurnijih i najtoplijih mora na svijetu, ali osim toga, o njemu postoje i brojne druge zanimljive činjenice koje ćemo vam otkriti u nastavku teksta.

Ime

Podrijetlo imena Adriatic povezano je s etruščanskim naseljem Adria, koje svoje ime vjerojatno dobiva po ilirskom aduru što znači voda ili more. U klasičnoj antici Jadransko more nazivao se Mare Adriaticum (Mare Hadriaticum, ponekad pojednostavljeno i Adria) ili, rjeđe, Mare Superum, što znači gornje more.

Zemljopis

Jadransko more podijeljeno je u tri bazena: sjeverni, srednji i južni Jadran. Bazen sjevernog Jadrana je najplići, a prostire se između Venecije i Trsta linijom koja povezuje Ankonu i Zadar. Bazen srednjeg Jadrana dublji je od sjevernog i započinje od linije Ancona - Zadar do Palagruškog praga koji ga razdvaja od bazena južnog Jadrana. Bazen južnog Jadrana najdublji je dio Jadranskog mora, počinje od Palagruškog praga do Otrantskog praga na granici s Jonskim morem.

Istočna obala / Zapadna obala 

Istočna obala Jadranskog mora širi se duž Balkanskog poluotoka, a njegova zapadna obala širi se duž Italije. Zapadna obala Italije je relativno ravna, kontinuirana, s uglavnom plitkim vodama. Istočna obala duž Balkanskog poluotoka općenito je stjenovita i razvedena s preko tisuću otoka.

Legenda o Jadranskom moru

Evo što legenda kaže o Jadranskom moru ...
Bilo je to davno u pretpovijesno doba kad su u zemlji Iliriji živjeli majka Bura i otac Jug koji su imali dvoje djece: sina Velebita i kći Adriju. Velebit je bio snažan mladić visokog rasta, a njegova sestra Adrija imala vitko i nježno tijelo, modre oči i dugačku plavu kosu. Sretne i bezbrižne dane prekine otac Jug odlučivši krenuti na put sa željom da otkrije još ljepšu zemlju. Ženi i djeci obeća da će se vratiti za sedam godina. Kad se navršila sedma godina, Velebit i Adrija zajedno s majkom Burom popeli se na vrh jednoga brijega kako bi dočekali povratak oca. Uskoro se na obzorju pojavio Jug, a kad je stigao nadomak zavičaja, zao duh i veliki čarobnjak zaustavi ga i zatvori u tamnicu. Naime, mislio je da će, bude li Jug svezan, lako svladati njegovog sina Velebita i oteti krasnu kćer Adriju, u koju se zaljubio. Nad Ilirijom je zavladala neobična strašna tišina jer nestankom Juga nestao je i svaki zvuk. Od straha majka Bura se pretvorila u orla, sin Velebit se skamenio i postao planina koja i danas nosi njegovo ime, a kći Adrija sunovratila se s litice i preobrazila u Jadransko more. 

S ovom maštovitom pričom došli smo do kraja našeg teksta. Želimo vam sretna i sigurna putovanja!