Zašto je plovidba po Jadranskoj obali prava avantura?

Zašto je plovidba po Jadranskoj obali prava avantura?

Svojom razvedenom obalom, ukrašenom s tisućama otoka, prekrasnim plažama i gradovima s bogatom prošlošću, Hrvatska opravdano privlači brojne nautičare diljem svijeta.

Sunčanje, kupanje, opuštanje, pa malo istraživanja, pa tulumarenje…ako se navedene stvari nalaze na listi vaših omiljenih radnji na odmoru onda bi plovidba po jadranskoj obali mogla biti ono što ste oduvijek tražili.

 

Pitate se gdje započeti avanturu? Kako bi vam pomogli, donosimo vam kratak pregled najboljih lokacija za plovidbu po Hrvatskoj. Najjednostavnije rečeno, ploviti možete ili po južnoj (dalmatinskoj) obali ili po sjevernoj (istarskoj) obali.

Južna obala svakako je najpopularnija lokacija plovidbi i osobito privlači one posjetioce koji prvi put dolaze u Hrvatsku. Ova obla prepuna je prekrasnih otoka kao što su Hvar, Brač, Korčula i mnogi drugi. Također, duž obale možete posjetiti povijesne hrvatske gradova kao što su Split, Trogir, Šibenik i srednjovjekovni dragulj Dubrovnik. Ploveći južnim Jadranom zaista ćete se osjećati kao da ste se vratili u neka davna vremena. Ovaj dio Jadrana poznat je i po bogatom noćnom životu te brojnim restoranima i vinskim barovima.

Sjeverna obala ili jednostavno Istra nudi nešto drugačiju ali jednako zapanjujuću ljepotu. Duž obale možete posjetiti šarmantne istarske gradove Pulu, Rovinj ili Poreč. Za razliku od dalmatinske obale, Istra nije toliko bogata otocima i nema bogati sadržaj noćnog života, ali neka vas to ne obeshrabri jer će vas ona očarati svojim pitoresknim krajolikom, ukusnom tradicionalnom kuhinjom i šarmantnim mjestima u unutrašnjosti. Istarska obala nije razvedena koliko i južna, zbog čega nekad može biti malo zahtjevnija za plovidbu, ali svakako možete istražiti mirnije uvale kao što su: Raški zaljev, Krnica i uvala Rabca.

Uz sve prirodne ljepote Hrvatske, možemo zaključiti kako vas plovidba njenom obalom svakako neće ostaviti ravnodušnima i kako vam neće nedostajati avanture.