Top 5 predivnih svjetionika u Hrvatskoj

Top 5 predivnih svjetionika u Hrvatskoj

Osim što je izuzetno razvedena i ukrašena s tisućama očaravajućih otoka, hrvatska obala također je dom 45 visokih svjetionika.

Svi su izgrađeni u 19. stoljeću, a oni i dan danas svojim svijetlima ukazuju na pravi put. U nastavku teksta otkrivamo vam 5 najljepših svjetionika u Hrvatskoj - epske kamene spomenike koji osvjetljavaju put.

 

Osim što je izuzetno razvedena i ukrašena s tisućama očaravajućih otoka, hrvatska obala također je dom 45 visokih svjetionika. Svi su izgrađeni u 19. stoljeću, a oni i dan danas svojim svijetlima ukazuju na pravi put. U nastavku teksta otkrivamo vam 5 najljepših svjetionika u Hrvatskoj - epske kamene spomenike koji osvjetljavaju put.

Stražica
Na Prviću, malom otoku sa samo 200 stanovnika, našao je svoj dom ovaj usamljeni svjetionik. Izgrađen je 1875. godine, a sastoji se od male kamene kuće i tornja visokog 5 metara. Od 1974. godine do 1993. godine pokretao ga je sustav prirodnog plina, a od 1993. godine taj je sustav zamijenjen solarnim pločama. Ovaj šarmantni, izolirani svjetionik uključen je u seriju poštanskih marki Hrvatske pošte 2009. godine.

Blitvenica
Smješten na istoimenom otoku u šibenskom arhipelagu, svjetionik Blitvenica izgrađen je 1872. godine. Svjetionik Blitvenica sastoji se od visokog osmerokutne kule te zgrade površine više od 200 kvadrata. Stalna posada upravlja svjetionikom, čiji je domet svjetla 24 milje. Blitvenica je poznata kao stjenovit otok, teško dostupan u blizini kojeg se nalazi duboki modri ponor. 

Svjetionik Struga
Svjetionik Struga nalazi se u Skrivenoj luci na otoku Lastovo. Svjetionik je izgrađen 1839. godine na istoimenom rtu i drugi je najstariji svjetionik na Jadranu. Ima 20 metara visok cilindrični toranj smješten na 104 metra nadmorske visine. Očaravajuće pogledi i jednostavan pristup moru kroz borovu šumu čine ovo mjesto atraktivnim turističkim odredištem. U njegovom tornju možete i iznajmiti apartman te uživati u miru i tišini. 

Palagruža
Svjetionik Palagruža sagrađen je 1875. godine na istoimenom otoku, smještenom usred Jadranskog mora, između talijanske i hrvatske obale. Oko ovog svjetionika nalazi se puno zapanjujućih litica i stijena, a ako ste ljubitelji robinzonskog turizma, ovdje također možete iznajmiti apartman i uživati u potpunom miru. 

Savudrija
Najstariji svjetionik na Jadranu, Savudrija ukazuje put mornarima još od davne 1818. godine. Nalazi se samo 9 km od Umaga, do njega se lako može doći automobilom, biciklom ili brodom. U izgradnji zgrade svjetionika korišten je lokalni kamen s obližnje obale, a krov svjetionika prekriven je pločicama težine do 70 kg i može podnijeti najjače udare bure. Ukoliko ste ljubitelji  jedinstvenog odmora, ovdje možete unajmiti apartman.

Putnici ... neka svjetlost uvijek bude uz vas i pokazuje vam put!