Top 5 razloga zašto posjetiti otok Brač

Top 5 razloga zašto posjetiti otok Brač

Obilazak otoka je vjerojatno najbolja stvar koju možete napraviti u Hrvatskoj

Ali uz izrazito razvedenu obalu bogatu s više od 1000 otoka, teško je odlučiti koji otok posjetiti. Iako nećete pogriješiti ako posjetite bilo koji otok na Jadranu, danas smo vam odlučili predstaviti jedan od najpopularnijih otoka, otok Brač.

 

Smješten u središnjoj Dalmaciji, površine gotovo 400 km2, Brač je najveći otok u Dalmaciji i treći po veličini otok u Hrvatskoj. S ograničenim danima za vrijeme godišnjeg odmora vjerojatno se premišljate da li je ovaj otok vrijedan posjete? Donosimo vam top atrakcije otoka, a vi sami odlučite želite li ga posjetiti ili ne? 

Prva atrakcija na našoj listi je veličanstvena plaža Zlatni rat, često proglašavana jednom od najljepših plaža u Europi. Dugačka jedan kilometar, plaža je satkana od glatkih bijelih oblutaka s elegantnim vrhom nalik na rog, koji mijenja svoj oblik zbog vjetra i morskih strujanja. Zbog svoje rijetke ljepote, ovo je zaštićeno prirodno područje i savršeno mjesto za surfere i ronioce iz cijelog svijeta. Ako ipak niste avanturistički tip, uvijek možete ljenčariti cijeli dan pod dubokom hladovinom borove šume koja okružuje plažu.
 
Sljedeći na našem popisu je kamen! Da, kamen je nešto po čemu je ovaj otok nadaleko poznat. Otočni kamenolom smješten je u malom gradiću Pučišća, gdje ovo bijelo zlato stoljećima hrani lokalne obitelji. Svakako posjetite Kamenoklesarsku školu, jednu od rijetkih takvih škola u Europi i mjesto na kojem se njeguje čarolija tradicionalne obrade kamena. Akademija je osnovana 1909. godine i od tada prenosi ljubav prema kamenoklesarstvu svakoj novoj generaciji. I još za sami kraj, ako niste znali brački kamen služio je za gradnju Dioklecijanove palače u Splitu, katedralu u Šibeniku, parlamente u Beču i Budimpešti, pa čak i Bijelu kuću u Washingtonu.
Od bijelog zlata do tekućeg zlata. Sljedeće na našem popisu je vrhunsko maslinovo ulje otoka Brača. Masline se na otoku uzgajaju još od dolaska Rimljana, a danas otok broji više od pola milijuna stabala maslina. Posjetite Muzej Uja, smještenog u Škripu, najstarijem naselju na otoku i saznajte zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje Dalmacije smatra jednim od najboljih na svijetu. 
 
Dosta s gastronomijom, pričajmo o prirodi! Sljedeća na našoj listi je Vidova Gora. Sa svojim 800 metara visokim vrhom, Vidova gora čini Brač najvišim jadranskim otokom. Do vrha je moguće doći i automobilom, ali ako ste više avanturistički tip, predlažemo vam hodanje ili planinarenje do vrha. Kada jednom dosegnete vrh uživat ćete u nevjerojatnom panoramskom pogledu. Osim panorame, na vrhu Vidove Gore možete
istražiti i ruševine crkvice sv. Vida, po kojoj je brdo dobilo ime.
 
Posljednja atrakcija na našem popisu je pustinja. Da, pustinja, poznata kao pustinja Blaca ili pustinjački samostan Blaca. Ovo fascinantno mjesto, osnovala su dva poljička glagoljaša u 16. stoljeću, kao duhovni centar, mjesto za uzgoj maslina i vinove loze te kao privatni opservatorij. Danas je samostan pretvoren u muzej i ima bogat inventar koji uključuje slike, veliki broj satova koji pokazuju vrijeme prema svjetski poznatim opservatorijima i nevjerojatnih 11.000 knjiga iz samostanske knjižnice. Osim bogate baštine, pustinja Blaca oduševit će vas svojim jedinstvenim pustinjskim krajolikom. 
 
Nadamo se da vam je naš tekst pomogao uvidjeti ljepote i raznolikost otoka Brača i da ćete imati nezaboravan godišnji odmor u Hrvatskoj gdje god budete boravili.
 
Sretan put!