Top 5 razloga zašto posjetiti Korčulu

Top 5 razloga zašto posjetiti Korčulu

Grad Korčula impresivan je srednjovjekovni grad koji se često naziva malim Dubrovnikom

Osim očaravajućih šuma, otok je poznat i po brojnim drugim stvarima kao što su: vrhunsko vino, predivne plaže, izvrsna hrana, nevjerojatna povijest i još mnogo toga. Ako se premišljate koji otok posjetiti na Jadranskoj obali, zasigurno nećete pogriješiti ukoliko se odlučite za Korčulu.

 
Kada su grčki kolonizatori po prvi put stupili na otok Korčulu bili su toliko oduševljeni gustom borovom šumom koja ga je krasila da su otok prozvali Korkyra Melaina, što bi doslovno značilo ''Crna Šuma''. Osim očaravajućih šuma, otok je poznat i po brojnim drugim stvarima kao što su: vrhunsko vino, predivne plaže, izvrsna hrana, nevjerojatna povijest i još mnogo toga. Ako se premišljate koji otok posjetiti na Jadranskoj obali, zasigurno nećete pogriješiti ukoliko se odlučite za Korčulu. U nastavku teksta donosimo vam top 5 razloga zašto posjetiti ovaj prekrasan otok. 
 
Stara jezgra grada Korčule 
Grad Korčula impresivan je srednjovjekovni grad koji se često naziva malim Dubrovnikom zbog masivnih zidina koje ga okružuju. Šetnja kamenim uličicama razotkrit će vam bogatu paletu renesansne i gotičke arhitekture, a u središtu Starog grada možete posjetiti kuću najvećeg svjetskog putnika Marka Pola. Nedaleko od kuće Marka Pola nalazi se i veličanstvena Katedrala Sv. Marka koju krasi prepoznatljivi zvonik. Osim povijesnih znamenitosti grad Korčula poznat je i po svojoj gradskoj luci i ACI marini koje su zbog masivnih gradskih zidina zaštićene od vjetra i samim time idealne za sve nautičare. 
 
Moreška – viteška igra 
Jedna od najpoznatijih simbola Korčule, uz Marka Pola, svakako je viteška igra Moreška. Ova viteška igra izvorno dolazi iz Španjolske i nekoć je bila raširena po cijelom Mediteranu, a do danas se zadržala još samo u Korčuli i tako postala simbol ovog grada. Korčulani je plešu punih 400 godina i njezinom izvedbom širom svijeta predstavljaju svoj grad. 
 
In vino veritas 
Za razliku od ostatka Dalmacije, koja je poznat uglavnom po svojim crvenim vinima, otok Korčula je poznat po vrhunskom bijelom vinu koji se proizvodi od  autohtonih sorti vinove loze. Pošip i Rukatac, rastu u središnjem dijelu otoka, točnije u Lumbardi, a na istočnom dijelu otoka, nalaze se vinogradi Grka, sorte koja je jedinstvena u cijelom svijetu. Među crvenim, najpopularniji je Plavac mali. Korčulansko vino hvaljena su zbog svog jedinstvenog karaktera koji odražava mediteransku klimu. Ovo utočište vrhunskih vina nezaobilazno je mjesto za sve one koji uživaju u gutljajima ''pića bogova''.
 
Vela Luka 
Na zapadnom dijelu otoka Korčule nalazi se gradić Vela Luka, smješten u dnu duboko usječenog i prostranog zaljeva, čineći tako prirodnu luku okruženu vinogradima, maslinama, smokvama i borovima. Blaga sredozemna klima, čisto more, bogata kulturna baština i predivni panoramski vidici čine Vela Luku atraktivnom turističkom destinacijom. Za one željne aktivnog odmora Vela Luka nudi brojne pješačke i biciklističke staze, a za one željne potpunog bijega od svakodnevice tu su obližnji otočići Proizd i Osjak koji će vas očarati kristalno čistim morem i predivnim plažama.
 
Prekrasne plaže 
Korčula je poznata po prekrasnim plažama koje su razbacane svuda po otoku, ipak najpoznatije dvije plaže su pješčana plaža Vela Pržina u Lumbardi i šljunčana plaža Pupnatska Luka, u blizini grada Korčule. Ove bajkovite plaže izvrsna su mjesta za kupanje, ronjenje, sunčanje i ostale ljetne aktivnosti. Ako ste više osoba koja voli svoje vrijeme provoditi u apsolutnoj privatnosti, ne brinite, jer je otok prepun skrovitih uvala i plaža koje će vas oduševiti.
 
Ok, ovo je bila kratka lista 5 najboljih razloga zašto posjetiti Korčulu, ali ako se odlučite doći ovdje otok će vas oboriti s nogu s još mnogo toga što ovdje nije rečeno. Sretno i sigurno putovanje vam želimo! 

Gdje ovo možete doživjeti: