Mitovi i legende otoka Brača

Mitovi i legende otoka Brača

Brač je treći otok po veličini na Jadranu, ukrašen dramatičnim pejzažima strmih litica, borovih šuma i plavog mora.

Iako je ovaj veličanstveni otok nadaleko poznat po blistavo bijelom kamenu s kojim su se gradile brojne povijesne građevine te Zlatnom ratu, prekrasnoj šljunčanoj plaži, u ovom tekstu osvrnut ćemo se više na njegovu mističnu stranu. Uz ovaj otok vežu se neke poprilično zanimljive legende i mitovi koje bi vas mogle ugodno iznenaditi.

 

Brač je treći otok po veličini na Jadranu, ukrašen dramatičnim pejzažima strmih litica, borovih šuma i plavog mora. Iako je ovaj veličanstveni otok nadaleko poznat po blistavo bijelom kamenu s kojim su se gradile brojne povijesne građevine te Zlatnom ratu, prekrasnoj šljunčanoj plaži, u ovom tekstu osvrnut ćemo se više na njegovu mističnu stranu. Uz ovaj otok vežu se neke poprilično zanimljive legende i mitovi koje bi vas mogle ugodno iznenaditi. 

Zmajevi? Zbilja?
Brač se dičio svojim zmajevima puno prije nego što ih je popularizirala slavna serija Igre prijestolja. Na južnim padinama Vidove Gore u blizini sela Murvica, zmajevi obitavaju već nekoliko stoljeća. Ok, ne baš pravi zmajevi, ovi su više isklesani iz kamena. 😊 U ovom malom selu pronaći ćete Zmajevu špilju koja je nekada bila duhovni centar i dom za glagoljaške redovnike koji su se kasnije preselili u Pustinju Blaca. Unutar špilje nalazi se reljef zmaja, mjeseca i Svete Marije s anđelima. Mnogi znanstvenici pokušali su objasniti značenje ovog reljefa i njegovih simbola, a danas se vjeruje kako oni predstavljaju vezu između poganske mitologije i kršćanstva. Odlično, zar ne?

Herkul, pomozi nam! 
U nekim dalekim vremenima, robovi su skupljali kamenje iz kamenoloma kako bi izgradili veličanstvenu palaču za cara Dioklecijana, danas poznatu kao Dioklecijanova palača i glavna atrakcija grada Splita. Legenda kaže da su robovi potajno urezali sliku Herkula dok su radili u kamenolomu Rasohe, vjerujući da će ih on zaštititi od zla i pomoći im da se osjećaju snažniji. Uvriježeno je mišljenje kako je lik isklesao jedan od robova, u tajnosti i s osnovnim alatima, pa sami rad nije reprezentativan niti jako vidljiv. Ipak, stojeći ovdje gotovo 2000 godina, Herkul svjedoči o snazi ljudske volje i neslomivosti ljudskog duha. 💪❤

Igla u plastu sijena
Smještena na zapadnom dijelu Bola, plaža Zlatni rat satkana je od glatkog bijelog šljunka s elegantnim vrhom koji mijenja svoj oblik ovisno o strujanjima vjetra i mora. Zlatni rat je zaštićeno prirodno područje i naravno simbol otoka Brača. Ipak, uz plažu se veže i jedna zanimljiva legenda koja kaže da se među svim kamenčićima na plaži nalazi i ''kamen sreće'' u obliku puževe kućice. Tko ga nađe – dočekat će ga velika sreća! Stoga, krenite na put jer nikada ne znate gdje će vas dočekati zrnce sreće.😊 🤞